25 maja 2020 / Hematoonkologia.pl

Żywienie chorych onkologicznych z zaburzeniami czucia smaku – tylko potrzeba czy realna konieczność?

Zarówno nowotwór, jak i jego leczenie, mogą powodować zaburzenia czucia i węchu, a co za tym idzie - także zaburzenia odżywiania. Dotyczy to nawet 70 proc. chorych w trakcie chemio- i radioterapii. W efekcie dochodzi do utraty masy ciała, co niekorzystnie rzutuje na przebieg leczenia.

Żywienie chorych onkologicznych z zaburzeniami czucia smaku – tylko potrzeba czy realna konieczność?

Konieczna jest ocena stanu odżywienia pacjenta przed rozpoczęciem terapii. Powinien on otrzymać informacje o sposobach radzenia sobie z problemem – np. o stosowaniu produktów o określonych smakach oraz o możliwości terapii żywieniowej. źródło: Fundacja Hilgiera
Photo by Alexander Mils on Unsplash

Podobne artykuły