18 kwietnia 2020 / Hematoonkologia.pl

Jem, piję, żyję. Co jeść - aby nie chorować?

Autorki książki "Jem, piję, żyję" Tamara i Małgosia mają za sobą chorobę nowotworową. Ich książka kierowana jest zarówno do osób zmagających się z chorobą onkologiczną, jak i osób zdrowych, które chcą unikać czynników sprzyjających rozwojowi choroby.

Jem, piję, żyję. Co jeść - aby nie chorować?

Autorki wyznają zasadę, że właściwa dieta, przestrzeganie prostych wskazań, umiejętne dbanie o organizm – to droga do zdrowia. Ze względu na swoje doświadczenia autorki doskonale wiedzą jak łatwo jest się pogubić w najróżniejszych  informacjach dotyczących zdrowego odżywiania. Dzięki ich pracy otrzymujemy uporządkowany zestaw informacji popartych najnowszymi badaniami podany w prostej formie. W książce znajdziemy między innymi informacje dotyczące takich zagadnień  jak wolne rodniki, czynniki sprzyjające rozwojowi choroby, produkty których należy unikać a także charakterystyka poszczególnych produktów spożywczych korzystnych dla zdrowia oraz smaczne przepisy z ich wykorzystaniem – wszystko to w konsultacji z dietetykiem Radosławem Bernatem.

Burak kontra rak

Buraki należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Piękny kolor buraków to zasługa betaniny – antyutleniacza chroniącego przed niszczącym działaniem wolnych rodników.

Czerwone pigmenty unicestwiają wolne rodniki. (Te uszkadzając DNA, przyczyniają się do powstawania nowotworów). Już pół wieku temu naukowcy zauważyli, że stan chorych na raka przewodu pokarmowego lub pęcherza, którzy wypijali 2 szklanki soku z surowych buraków dziennie, się poprawia.

Buraki wspomagają organizm przy niedokrwistości i po chemioterapii.

Fragment książki "Jem, piję, żyję. Co jeść - aby nie chorować?" Tamara Chorążyczewska, Małgorzata Szwed

Dodatkowo autorki postanowiły przekazać część dochodów ze sprzedaży książki na wsparcie leczenia pacjentów kliniki Przylądek Nadziei.

Szczegóły dotyczące książki oraz jej fragmenty można znaleźć na blogu http://jempijezyje.pl/

Podobne artykuły