Autorki wyznają zasadę, że właściwa dieta, przestrzeganie prostych wskazań, umiejętne dbanie o organizm – to droga do zdrowia. Ze względu na swoje doświadczenia autorki doskonale wiedzą jak łatwo jest się pogubić w najróżniejszych informacjach dotyczących zdrowego odżywiania. Dzięki ich pracy otrzymujemy uporządkowany zestaw informacji popartych najnowszymi badaniami podany w prostej formie. W książce znajdziemy między innymi informacje dotyczące takich zagadnień jak wolne rodniki, czynniki sprzyjające rozwojowi choroby, produkty których należy unikać a także charakterystyka poszczególnych produktów spożywczych korzystnych dla zdrowia oraz smaczne przepisy z ich wykorzystaniem – wszystko to w konsultacji z dietetykiem Radosławem Bernatem.
Burak kontra rak
Buraki należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Piękny kolor buraków to zasługa betaniny – antyutleniacza chroniącego przed niszczącym działaniem wolnych rodników.
Czerwone pigmenty unicestwiają wolne rodniki. (Te uszkadzając DNA, przyczyniają się do powstawania nowotworów). Już pół wieku temu naukowcy zauważyli, że stan chorych na raka przewodu pokarmowego lub pęcherza, którzy wypijali 2 szklanki soku z surowych buraków dziennie, się poprawia.
Buraki wspomagają organizm przy niedokrwistości i po chemioterapii.
Fragment książki "Jem, piję, żyję. Co jeść - aby nie chorować?" Tamara Chorążyczewska, Małgorzata Szwed
Dodatkowo autorki postanowiły przekazać część dochodów ze sprzedaży książki na wsparcie leczenia pacjentów kliniki Przylądek Nadziei.
Szczegóły dotyczące książki oraz jej fragmenty można znaleźć na blogu http://jempijezyje.pl/