Książka „Dieta kontra rak” autorstwa Anny Regulskiej stanowi zbiór informacji na temat żywienia w chorobie onkologicznej i w trakcie poszczególnych terapii.
To na co autorka zwraca szczególną uwagę to korzyści płynące z indywidualnie dobranej diety, która uwzględnia zarówno preferencje chorego, jak i jego zapotrzebowanie na składniki odżywcze oraz występujące nietolerancje.
W książce znajdziemy miedzy innymi odpowiedzi na pytania takie jak:
- Czy zastosowanie odpowiedniej diety może chronić przed zachorowaniem na raka?
- Jak prawidłowo przechowywać produkty spożywcze?
- Jaka jest rola probiotyków, prebiotyków i synbiotyków w diecie pacjenta onkologicznego?
- Jak radzić sobie z niepożądanymi działaniami terapii?
- Czym jest dieta przemysłowa i czy warto z niej korzystać?
W książce znajdziemy również wskazówki dotyczące odżywiania w przypadku nietolerancji laktozy czy glutenu oraz przykładowe jadłospisy.
video: Dieta Zdrowych Kalorii