14 kwietnia 2020 / Hematoonkologia.pl

Dieta kontra rak

Pacjenci w trakcie terapii onkologicznej borykają się z różnego rodzaju problemami. Problemy te dotykają również najbliższych, członków rodziny chorego. Jednym z istotnych problemów w trakcie choroby nowotworowej jest odżywianie. Pacjenci nie tylko tracą smak, apetyt czy wręcz doświadczają jadłowstrętu, ale zmagają się również z dodatkowymi dolegliwościami ze strony układu trawiennego.

Dieta kontra rak

Książka „Dieta kontra rak” autorstwa Anny Regulskiej stanowi zbiór informacji na temat żywienia w chorobie onkologicznej i w trakcie poszczególnych terapii.

To na co autorka zwraca szczególną uwagę to korzyści płynące z indywidualnie dobranej diety, która uwzględnia zarówno preferencje chorego, jak i jego zapotrzebowanie na składniki odżywcze oraz występujące nietolerancje.

W książce znajdziemy miedzy innymi odpowiedzi na pytania takie jak:

  • Czy zastosowanie odpowiedniej diety może chronić przed zachorowaniem na raka?
  • Jak prawidłowo przechowywać produkty spożywcze?
  • Jaka jest rola probiotyków, prebiotyków i synbiotyków w diecie pacjenta onkologicznego?
  • Jak radzić sobie z niepożądanymi działaniami terapii?
  • Czym jest dieta przemysłowa i czy warto z niej korzystać?

W książce znajdziemy również wskazówki dotyczące odżywiania w przypadku nietolerancji laktozy czy glutenu oraz przykładowe jadłospisy.

video: Dieta Zdrowych Kalorii

Podobne artykuły