Już od ponad 10 lat Fundacja Iskierka pokazuje jak towarzyszyć choremu dziecku oraz jego rodzinie pozytywnie i konstruktywnie. Uczy radości życia i wzmacniania potencjału poprzez nieszablonowe pomysły.
Prowadząc cykliczne zajęcia warsztatowe na śląskich oddziałach onkologii dziecięcej, starają się podążać za potrzebami dzieci i ich kulinarną fantazją. Zamieniając szpitalne świetlice w kuchnie, gdzie w towarzystwie znanych kucharzy i ludzi z pasją przygotowują potrawy smaczne i zdrowe. W ten sposób powstał cykl warsztatów dla dzieci i rodziców przebywających na oddziale “Zdrowe JedzOnko” przy współpracy z nauczycielkami przyszpitalnego ZSS nr 38 – Jolą Kaczmarek i Barbarą Zgolik oraz autorką poradnika KATARZYNĄ STANKOW. Podczas warsztatów dzieci i rodzice wspólnie przygotowywali smakowite i pożywne dania w atmosferze zabawy. Warsztaty odbywają się również w wersji plenerowej podczas wyjazdów wakacyjnych w ramach Akcji Lato z podopiecznymi fundacji. Są one doskonałym elementem integracyjnym, bo nic tak nie zbliża jak wspólne przyrządzanie posiłków.
Poradnik JedzOnko to mały, choć chyba „najpyszniejszy”, kawałek działalności Fundacji Iskierka. Odpowiada na wiele pytań, które pojawiają się podczas długotrwałego procesu leczenia. Jak w szpitalnej przestrzeni przyrządzać zdrowe posiłki wzmacniające dziecko? Jakich produktów można użyć,a czym zastąpić te, które z różnych względów są niewskazane czy wręcz zakazane? Jak dieta może wpływać na wyniki leczenia czy w końcu, jak zachęcić chore dziecko do zdrowego odżywiania na etapie, kiedy wszystko jest „Be!”?
Autorka, Katarzyna Stankow, jest doradcą żywieniowym, pasjonatką zdrowej kuchni, ale przede wszystkim mamą dziewczynki, która przeszła chorobę nowotworową. Na bazie własnych doświadczeń dzieli się swoją wiedzą i pomysłami z innymi rodzicami. Podczas realizowanych warsztatów wspólnie z rodzicami przyrządza potrawy wg. poradnikowych przepisów, a ocenią je najważniejsi eksperci – czyli mali pacjenci oddziału.
„(…)Unikalny przewodnik z wieloma atrakcyjnymi przepisami kulinarnymi, spełniającymi kryteria prawidłowej diety zdrowego dziecka. Prezentowana przez autorkę postawa matki aktywnie wspierającej chorujące dziecko, może być źródłem inspiracji i wiedzy dla innych rodziców. Wszystkie przedstawione przepisy mogą znaleźć w pełni zastosowanie w żywieniu dzieci po zakończeniu leczenia choroby nowotworowej” – prof. dr hab. n. med. Tomasz Szczepański, Kierownik Katedry i Kliniki Pediatrii, Hematologii i Onkologii Dziecięcej SUM.
Wydawnictwo powstało dzięki wsparciu finansowemu z ogólnopolskiej akcji „SŁOŃCE dla ISKIERKI”, którą realizowana jest we współpracy Fundacji Iskierka z marką KOLASTYNA i siecią Drogerii ROSSMANN. Na początku kwietnia trafi on na wszystkie oddziały onkologii dziecięcej w Polsce.
Wydawnictwo powstało dzięki wsparciu finansowemu z ogólnopolskiej akcji „SŁOŃCE dla ISKIERKI”, którą realizujemy z marką KOLASTYNA i siecią Drogerii ROSSMANN. Na początku kwietnia trafi na wszystkie oddziały onkologii dziecięcej w Polsce.
W cenie 30 PLN książkę można zamówić na: http://fundacjaiskierka.pl/jak-pomoc/sklep/. Całkowity dochód ze sprzedaży przeznaczony jest na rzecz podopiecznych.
Więcej informacji na stronie Fundacji