3 marca 2023 / byczdrowym.info

Lipidowe odżywianie organizmu w chorobie nowotworowej – na czym polega?

Organizm osłabiony walką z nowotworem i skutkami inwazyjnego leczenia wymaga dodatkowego wsparcia w postaci odpowiednio skomponowanego żywienia. Niestety pacjenci onkologiczni nie zawsze są w stanie dostarczyć swojemu organizmowi niezbędnych makroskładników z pożywieniem.

Lipidowe odżywianie organizmu w chorobie nowotworowej – na czym polega?

Mdłości, brak apetytu, zaburzenia wchłaniania makro- i mikroskładników z  układu pokarmowego – to tylko niektóre przyczyny niedożywienia pacjentów chorych na nowotwór. Dlatego też z pomocą przychodzi im żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, w  tym preparaty zawierające lipidy o  udowodnionym działaniu przeciwnowotworowym.

Rola odżywczych lipidów w chorobie onkologicznej

Obecna wiedza medyczna oraz wiele badań przeprowadzonych u  pacjentów, w  tym pionierskich analiz zainicjowanych przez zespół immunologów pod kierownictwem prof. dr. hab. n. med. H. Tchórzewskiego z  Zakładu Immunologii Klinicznej ICZMP w  Łodzi, dowodzą, że interwencja żywieniowa kompozycją naturalnych lipidów może znacznie polepszyć jakość życia oraz wyniki pacjentów onkologicznych. Co więcej, niektóre lipidy w  postaci tłuszczów złożonych mogą nawet uruchomić w  organizmie genetyczne i  fizjologiczne procesy przeciwnowotworowe. Mowa przede wszystkim o alkiloglicerolach i skwalenie, które w  dużym skrócie mają wpływ na mobilizację układu immunologicznego w walce z komórkami nowotworowymi oraz pomagają zaprzestać ich namnażania. Podobnie jest w  przypadku zastosowania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – (WWKT) EPA+DHA omega-3. Odgrywają one kluczową rolę w  wygaszaniu stanu zapalnego w organizmie oraz apoptozie (niszczeniu) komórek nowotworowych. 

Żywienie lipidowe w praktyce

W  jaki sposób zatem można zastosować żywienie lipidowe u pacjenta onkologicznego? Cały proces wydaje się skomplikowany, jednak wymaga jedynie zastosowania konkretnych preparatów specjalnego przeznaczenia medycznego, dostępnych na rynku już w gotowej, przebadanej formie. Są to produkty ze szczegółowo skomponowanymi minimum trzema rodzajami biologicznych olejów rybich. Preparaty te występują zarówno w kapsułkach, jak i  w  płynie. Zaleca się ich codzienne, regularne przyjmowanie zgodnie z zalecanymi dawkami. W niektórych ośrodkach onkologicznych w  Polsce, szczególnie tych, w  których prowadzi się badania na temat roli lipidów w terapii przeciwnowotworowej, pacjenci otrzymują żywienie medyczne, które jest również pozytywnie zaopiniowane przez dietetyków klinicznych. 

Jakie jeszcze korzyści przynosi lipidowe odżywianie?

Poza wcześniej wymienionymi zaletami żywienia lipidowego pacjenci oraz specjaliści, w tym dietetycy kliniczni, zauważyli, że przyjmowanie preparatów lipidowych daje poprawę kondycji organizmu pozwalającą na zastosowanie właściwego cyklu chemioterapii. Z  subiektywnych opinii wynika, że pacjenci stosujący odżywianie lipidowe wykazywali ustąpienie objawów depresji oraz poprawienie kolorytu skóry, wzmocnienie włosów i paznokci, co pośrednio przekłada się na ich samopoczucie psychiczne. Podsumowując: jak pokazują wyniki badań, przyjmowanie preparatów lipidowych w postaci żywności medycznej i odpowiednia dieta dostosowana do kondycji chorego i rozwoju choroby są równie ważne jak terapia nowotworowa, dlatego powinny być stosowane równolegle. Uruchomienie procesów przeciwnowotworowych i  regeneracyjnych przez organizm poważnie zwiększa szansę na pokonanie choroby nowotworowej, która co roku przedwcześnie zabiera życie ponad 100 tys. Polaków.

Podobne artykuły