Mdłości, brak apetytu, zaburzenia wchłaniania makro- i mikroskładników z układu pokarmowego – to tylko niektóre przyczyny niedożywienia pacjentów chorych na nowotwór. Dlatego też z pomocą przychodzi im żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, w tym preparaty zawierające lipidy o udowodnionym działaniu przeciwnowotworowym.
Rola odżywczych lipidów w chorobie onkologicznej
Obecna wiedza medyczna oraz wiele badań przeprowadzonych u pacjentów, w tym pionierskich analiz zainicjowanych przez zespół immunologów pod kierownictwem prof. dr. hab. n. med. H. Tchórzewskiego z Zakładu Immunologii Klinicznej ICZMP w Łodzi, dowodzą, że interwencja żywieniowa kompozycją naturalnych lipidów może znacznie polepszyć jakość życia oraz wyniki pacjentów onkologicznych. Co więcej, niektóre lipidy w postaci tłuszczów złożonych mogą nawet uruchomić w organizmie genetyczne i fizjologiczne procesy przeciwnowotworowe. Mowa przede wszystkim o alkiloglicerolach i skwalenie, które w dużym skrócie mają wpływ na mobilizację układu immunologicznego w walce z komórkami nowotworowymi oraz pomagają zaprzestać ich namnażania. Podobnie jest w przypadku zastosowania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – (WWKT) EPA+DHA omega-3. Odgrywają one kluczową rolę w wygaszaniu stanu zapalnego w organizmie oraz apoptozie (niszczeniu) komórek nowotworowych.
Żywienie lipidowe w praktyce
W jaki sposób zatem można zastosować żywienie lipidowe u pacjenta onkologicznego? Cały proces wydaje się skomplikowany, jednak wymaga jedynie zastosowania konkretnych preparatów specjalnego przeznaczenia medycznego, dostępnych na rynku już w gotowej, przebadanej formie. Są to produkty ze szczegółowo skomponowanymi minimum trzema rodzajami biologicznych olejów rybich. Preparaty te występują zarówno w kapsułkach, jak i w płynie. Zaleca się ich codzienne, regularne przyjmowanie zgodnie z zalecanymi dawkami. W niektórych ośrodkach onkologicznych w Polsce, szczególnie tych, w których prowadzi się badania na temat roli lipidów w terapii przeciwnowotworowej, pacjenci otrzymują żywienie medyczne, które jest również pozytywnie zaopiniowane przez dietetyków klinicznych.
Jakie jeszcze korzyści przynosi lipidowe odżywianie?
Poza wcześniej wymienionymi zaletami żywienia lipidowego pacjenci oraz specjaliści, w tym dietetycy kliniczni, zauważyli, że przyjmowanie preparatów lipidowych daje poprawę kondycji organizmu pozwalającą na zastosowanie właściwego cyklu chemioterapii. Z subiektywnych opinii wynika, że pacjenci stosujący odżywianie lipidowe wykazywali ustąpienie objawów depresji oraz poprawienie kolorytu skóry, wzmocnienie włosów i paznokci, co pośrednio przekłada się na ich samopoczucie psychiczne. Podsumowując: jak pokazują wyniki badań, przyjmowanie preparatów lipidowych w postaci żywności medycznej i odpowiednia dieta dostosowana do kondycji chorego i rozwoju choroby są równie ważne jak terapia nowotworowa, dlatego powinny być stosowane równolegle. Uruchomienie procesów przeciwnowotworowych i regeneracyjnych przez organizm poważnie zwiększa szansę na pokonanie choroby nowotworowej, która co roku przedwcześnie zabiera życie ponad 100 tys. Polaków.