Niedawno pisaliśmy o roli dietetyka w terapii onkologicznej, holistycznym podejściu w leczeniu oraz potrzebie edukowania pacjentów już od momentu postawienia diagnozy.
Właściwe odżywianie w trakcie i po terapii nowotworowej jest szczególnie ważne ze względu na obciążający, często wyniszczający organizm proces leczenia. Walka z nowotworem to długie miesiące, a nawet lata zmagań z chorobą, poszukiwań najlepszych rozwiązań terapeutycznych. Pacjenci onkologiczni muszą liczyć się z faktem, że moment stwierdzenia przez lekarzy remisji choroby nie koniecznie musi być zakończeniem ich walki o zdrowie. Istotne jest, aby po zakończonej terapii - czy to w przypadku stwierdzonej remisji czy wyzdrowienia - zadbać o zdrowe nawyki, unikać zachować ryzykownych. W przypadku odżywiania takie ryzyko niesie ze sobą m.in. spożywanie wysoko przetworzonej żywności, produktów zawierających w swoim składzie szkodliwe i rakotwórcze substancje, dużych ilości alkoholu.
W ubiegłym roku ruszyło Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia, które udostępnia Polakom rzetelną wiedzę na temat żywności, żywienia i zdrowego stylu życia. W ramach tego przedsięwzięcia w odpowiedzi na potrzebę dostępu społeczeństwa do bezpłatnego poradnictwa dietetycznego powstało Centrum Dietetyczne Online. Z jego pomocy mogą skorzystać osoby dorosłe. CDO tworzy grupa wykfalifikowanych dietetyków oraz ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia.
„Celem NCEŻ jest prowadzenie szeroko pojętej edukacji społecznej, bazuje na autorytecie naukowym i praktycznych doświadczeniach IŻŻ będącego już od ponad 50 lat wiodącą jednostką naukowo-badawczą w dziedzinie jakości zdrowotnej żywności, żywienia oraz leczenia przewlekłych chorób niezakaźnych związanych z nieprawidłowym żywieniem”.
Dzięki współczesnym narzędziom komunikacji można odbyć konsultację dietetyczną online we własnym domu. Wydaje się to być szczególnie wygodne w przypadku osób poważnie chorych i starszych, które nie mają wystarczająco dużo siły na wizyty stacjonarne. Jest to również ciekawe rozwiązanie dla pacjentów mieszkających poza większymi miastami, którzy mają ograniczone możliwości dojazdu do specjalistów. Centrum Dietetyczne Online pracuje 6 dni w tygodniu w godzinach 8:00 - 20:00.
Chcąc skorzystać z porady należy założyć konto, wypełnić ankietę żywieniową i umówić się na konsultację online. Warto wcześniej odpowiednio się przygotować. W przypadku osób chorych na nowotwory ważne będą nie tylko wzrost, waga i obwód w talii. Warto taką konsultację potraktować jak normalną wizytę u dietetyka, przedstawić historię choroby, wyniki badań, nastawić się na rozmowę na temat wszelkich dolegliwości towarzyszących związanych z terapią.
Jak podaje NCEŻ: U 5-10% osób chorujących na nowotwory, powstały one dziedzicznie, u pozostałych natomiast rozwinęły się pod wpływem działania wielu czynników zewnętrznych, do których zalicza się m.in.:
- nadwagę i otyłość,
- nieprawidłową dietę (wysokie spożycie tłuszczu i cukru, niskie warzyw i owoców),
- niską aktywność fizyczną,
- palenie tytoniu,
- nadmierne spożycie alkoholu,
- promieniowanie,
- zakażenia wirusami,
- zanieczyszczenia chemiczne.
Wśród udostępnionych treści znajdziemy również informację na temat zaleceń i przeciwskazań dietetycznych w chorobach nowotworowych. Co ważne NCEŻ podaje zalecenia żywieniowe dla większości osób chorych na nowotwory. Tak jak już wcześniej wspominaliśmy dieta dla pacjentów onkologicznych jest dietą indywidualną, przy jej tworzeniu pod uwagę bierze się takie czynniki jak rodzaj nowotworu, wiek i płeć pacjenta, historię choroby, rodzaj terapii, dolegliwości towarzyszące terapii oraz schorzenia współistniejące (np. cukrzyca). Zalecenia wymienione przez NCEŻ mogą stanowić solidną bazę i wsparcie w dbaniu o właściwe odżywianie w trakcie choroby, dzięki któremu będziemy mogli odzyskać siły i zregenerować organizm.