Dieta odgrywa kluczową rolę w leczeniu pacjentów hematologicznych, ponieważ prawidłowe odżywianie wpływa na skuteczność terapii oraz przebieg hospitalizacji.
Pacjenci niewłaściwie odżywieni gorzej odpowiadają na leczenie, są dłużej hospitalizowani i częściej wymagają ponownej hospitalizacji.
Badania potwierdzają, że w ośrodkach, które oferują konsultacje dietetyczne, można zaobserwować:
- krótszy czas hospitalizacji,
- lepszą jakość opieki.
Pacjenci subiektywnie łączą te zjawiska z poprawą komfortu leczenia.
W związku z tym, z pomocą Fundacji DKMS oraz Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, uruchomiona została poradnia żywieniowa dedykowana pacjentom hematologicznym, w której chorzy mogą uzyskać specjalistyczne wsparci dietetyczne.
Mgr Daniel Mielnik serdecznie zaprasza wszystkich pacjentów hematologicznych wymagających konsultacji dietetycznej do skorzystania z poradni, gwarantując profesjonalną opiekę i przekazanie odpowiednich wytycznych żywieniowych, które mogą wspomóc leczenie i poprawić samopoczucie pacjentów.
Materiał powstał w ramach cyklu "Naukowe doniesienia i informacje ze świata hematoonkologii", w czasie konferencji "Jak leczę... w 2025. Hematologia konsultacyjna", która odbyła się we Wrocławiu, w dniach 11-12 kwietnia 2025 r.