28 kwietnia 2025 / Hematoonkologia.pl

Dieta w leczeniu hematologicznym | Mgr Daniel Mielnik

Zapraszamy do wysłuchania wypowiedzi mgr. Dawida Mielnika, aby dowiedzieć się więcej o znaczeniu diety w leczeniu hematologicznym oraz możliwości skorzystania z poradni żywieniowej stworzonej specjalnie dla pacjentów z chorobami krwi.

Dieta odgrywa kluczową rolę w leczeniu pacjentów hematologicznych, ponieważ prawidłowe odżywianie wpływa na skuteczność terapii oraz przebieg hospitalizacji

Pacjenci niewłaściwie odżywieni gorzej odpowiadają na leczenie, są dłużej hospitalizowani i częściej wymagają ponownej hospitalizacji.

Badania potwierdzają, że w ośrodkach, które oferują konsultacje dietetyczne, można zaobserwować:

  • krótszy czas hospitalizacji,
  • lepszą jakość opieki.

Pacjenci subiektywnie łączą te zjawiska z poprawą komfortu leczenia.

W związku z tym, z pomocą Fundacji DKMS oraz Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, uruchomiona została poradnia żywieniowa dedykowana pacjentom hematologicznym, w której chorzy mogą uzyskać specjalistyczne wsparci dietetyczne.

Mgr Daniel Mielnik serdecznie zaprasza wszystkich pacjentów hematologicznych wymagających konsultacji dietetycznej do skorzystania z poradni, gwarantując profesjonalną opiekę i przekazanie odpowiednich wytycznych żywieniowych, które mogą wspomóc leczenie i poprawić samopoczucie pacjentów.


Materiał powstał w ramach cyklu "Naukowe doniesienia i informacje ze świata hematoonkologii", w czasie konferencji "Jak leczę... w 2025. Hematologia konsultacyjna", która odbyła się we Wrocławiu, w dniach 11-12 kwietnia 2025 r.

Dieta w leczeniu hematologicznym | Mgr Daniel Mielnik
Podobne artykuły