Maria Brzegowy, Magdalena Maciejewska-Cebulak i Katarzyna Turek dzielą się z nami doświadczeniem wyniesionym z pracy z osobami chorymi. W przystępny sposób przekazują nam wiedzę opartą na stanowiskach światowych instytucji zajmujących się żywieniem klinicznym takich jak ESPEN, ASPEN czy POLSPEN. Na 300 stronach poradnika zebrały około 70 smacznych przepisów, cennych informacji i porad podzielonych na dwie przejrzyste części. Pierwsza dotycząca profilaktyki antynowotworowej, druga wsparcia żywieniowego w trakcie choroby.
Książka jest nie tylko źródłem inspiracji dla pacjentów onkologicznych, pomaga również lepiej zrozumieć problemy z jakimi borykają się osoby chore na nowotwór i podpowiada jak wspierać swoich bliskich w trakcie terapii.
Co ważne, poradnik porusza również takie tematy jak wszechobecne w społeczeństwie mity, fałszywe wierzenia, czy „cudowne rozwiązania” których stosowanie w połączeniu z niedoinformowaniem naraża pacjentów na działania oszustów próbujących wykorzystać ciężką sytuację chorych. Autorki już na wstępie podkreślają, że nie istnieje żadna dieta ani magiczny produkt spożywczy, który może usunąć istniejący już nowotwór. Zwracają jednak naszą uwagę na profilaktykę antynowotworową, która może znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania.
– W sposób zdecydowany, a jednocześnie z gracją i taktem Autorki rozprawiły się z najpopularniejszymi mitami dotyczącymi żywienia w chorobie nowotworowej, co pozwala wierzyć, że Czytelnik znajdzie w tej książce odpowiedź na dręczące pytania oraz realne wsparcie – dr n. med. Paweł Kabata.
U podłoża rozdziałów na temat diety w trakcie leczenia leży jasne stanowisko, że walkę z dolegliwościami towarzyszącymi terapii należy prowadzić na każdym polu zarówno farmakologicznym jak i żywieniowym.
W książce znajdziemy nie tylko zbiór przepisów na smaczne i łatwe w przygotowaniu dania ale także gotowe jadłospisy i zalecenia dotyczące konkretnych przypadłości występujących w trakcie leczenia takich jak: biegunka, zaparcia, nudności czy jadłowstręt. Jak same autorki twierdzą „Dietetyk w onkologii zajmuje właściwe mu miejsce – nie diagnozuje, nie leczy, może jednak zdecydować o zastosowanej formie wsparcia żywieniowego i o tym należy głośno mówić.”
– Jestem przekonany, że książka będzie nieocenioną pomocą nie tylko w codziennej walce z chorobą nowotworową, ale także podczas zdrowienia, a kto wie, może także stanie się po prostu poradnikiem zdrowego trybu życia? – prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN.