Wyniki badania zaprezentowanego podczas 64. dorocznego spotkania Amerykańskiego Towarzystwa Hematologicznego (American Society of Hematology, ASH) podważają standardowe podejście zakładające, że osoby poddawane przeszczepieniu komórek macierzystych z powodu nowotworu powinny stosować restrykcyjną dietę, która jest powszechnie zalecana w celu zapobiegania infekcjom. Naukowcy odkryli, że pacjenci, stosujący restrykcyjną dietę, która zezwala tylko na żywność gotowaną w temperaturze 80°C (około 175°F) i zabrania świeżych owoców i warzyw, nie mieli znacząco niższych wskaźników infekcji. Osoby na diecie zgłaszały również niższą jakość życia w porównaniu z tymi, którym podawano standardową dietę przygotowaną w szpitalu.
Materiał przeznaczony wyłącznie dla pracowników służby zdrowia
Ten materiał jest dostępny dla zarejestrowanych użytkowników.
Zaloguj się
Szanowni użytkownicy,
część materiałów udostępnianych na naszym portalu jest przeznaczona
wyłącznie dla lekarzy.
Wynika to z regulacji prawnych, do których musimy się stosować.
Jeśli nie jesteś lekarzem, zachęcamy do korzystania z przygotowanych przez nas materiałów dostępnych w zakładce dla pacjentów.