Niedawno pisaliśmy o działaniach realizowanych w ramach projektu ONKOEDUKACJA – Szpiczak mnogi podjęte przez OnkoCafe - Razem Lepiej wraz z Fundacją Carita Życie ze szpiczakiem. Przygotowane serie filmów wspierają pacjentów i ich bliskich w zakresie rehabilitacji i żywienia w chorobach hematologicznych.
Dietetyk Marta Dąbrowska-Bender mówi o problemach związanych z odżywaniem w trakcie terapii onkologicznej oraz pokazuje jak wspierać osłabiony organizm w trakcie leczenia.
Brak apetytu oraz problem w spożywaniu posiłków często dotyka pacjentów onkologicznych. Jednak nie dotyczy on wyłącznie chorych ale również ich rodzin które mierzą się z poczuciem bezradności. Co ważne, zmuszanie pacjentów do spożywania posiłków nie jest dobrym rozwiązaniem. Warto zadbać o urozmaicenie w kuchni tak aby przezwyciężyć niechęć chorego do jedzenia oraz dostarczyć mu odpowiednią ilość składników odżywczych tak ważnych w walce z chorobą. Warto również pamiętać że każdy pacjent jest inny, jest na innym etapie leczenia, stosuje inną terapię oraz boryka się z różnymi dolegliwościami towarzyszącymi terapii a także chorobami współistniejącymi – dlatego najlepiej aby dieta była konsultowana z dietetykiem który zna historię choroby.
Marta Dąbrowska-Bender przedstawia kilka uniwersalnych rad które sprawdzą się nie tylko w przypadku pacjentów onkologicznych ale w prowadzeniu zdrowego trybu życiu każdego z nas:
- należy spożywać od 5 do 8 małych posiłków które dostarczą wszystkie niezbędne składniki odżywcze
- na pół godziny przed posiłkiem warto wypić niegazowaną wodę
- dobrze jest eksperymentować w kuchni chociażby z technikami gotowania
- warto częściej gotować na parze
- wywietrzenie pomieszczenia przed posiłkiem pomoże pozbyć się nieprzyjemnych zapachów które mogą osłabiać apetyt w diecie chorego warto uwzględnić zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze
Dietetyk przedstawia proste przepisy na:
- niebanalne i odżywcze śniadanie – jogurt z musem owocowym i nasionami chia
- energetyczny obiad – dorsz z warzywami i pietruszkowym pesto
- deser – mus z daktyli
- szybką kolację – odżywcza sałatka