Almiflux - baza leków
Wróć do bazy leków- Nazwa skrócona
- Almiflux
wyrób medyczny - Postać, opakowanie i dawka:
- zaw. doustna, but. 250 ml,
- Substancje czynne:
- Almasilate
- Podmiot odpowiedzialny:
-
Farmina
Dystrybutor w Polsce: Farmina Sp. z o.o.
Wskazania
Łagodzenie objawów towarzyszących refluksowi żołądkowo-przełykowemu.
Przeciwwskazania
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu. Preparat nie może być stosowany w hipofosfatemii.
Dawkowanie
Doustnie. Dorośli: 10 ml (2 łyżeczki) 4 razy dziennie, 1-2 h po posiłku i przed snem. Wstrząsnąć przed użyciem. Ze względu na możliwe upośledzenie wchłaniania, między przyjmowaniem preparatu i leków stosowanych przez pacjenta należy zachować 1-2 h przerwę. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia. Jeżeli dolegliwości nie ustępują po 7 dniach należy skonsultować się z lekarzem.
Skład
Almasilat, sorbitol, glikol propylenowy, hydroksyetyloceluloza, powidon K25, sacharyna sodowa, aromat karmelowy, guma ksantanowa, parahydroksybenzoesan metylu, woda oczyszczona.
Działanie
Wyrób medyczny. Preparat neutralizuje kwasy w żołądku, zapewniając ulgę w dolegliwościach związanych z nadmierną kwasowością soków żołądkowych. Łagodzi objawy związane z refluksem żołądkowo-przełykowym, takie jak pieczenie w przełyku (zgaga), zarzucanie treści żołądkowej do przełyku i gardła, kaszel podrażnieniowy. Zmniejsza ból i dyskomfort w nadbrzuszu spowodowany nadmiernym wydzielaniem kwasu żołądkowego (m.in. w przebiegu wrzodów żołądka i dwunastnicy).
Środki ostrożności
Nie zaleca się stosowania preparatu u dzieci. Pacjenci z zaburzeniem czynności nerek przed zastosowaniem preparatu powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Należy unikać długotrwałego przyjmowania dużych dawek przy diecie o niskiej zawartości fosforanów. Podczas stosowania preparatu należy unikać kwaśnych napojów oraz tabletek musujących zawierających kwas cytrynowy lub kwas winowy.
Ciąża i laktacja
Kobiety w ciąży lub karmiące piersią przed zastosowaniem powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Ten materiał jest dostępny dla zarejestrowanych użytkowników.
Zaloguj sięTen materiał jest dostępny dla zarejestrowanych użytkowników.
Zaloguj sięTen materiał jest dostępny dla zarejestrowanych użytkowników.
Zaloguj się