ORSALIT plus smektyn - baza leków
Wróć do bazy leków- Nazwa skrócona
- ORSALIT plus smektyn
żywność - Postać, opakowanie i dawka:
- proszek do sporz. płynu doustnego o smaku malinowym, 6 saszetek,
- Substancje czynne:
- Podmiot odpowiedzialny:
-
Instytut Biotechnologii Surowic i Szczepionek BIOMED
Dystrybutor w Polsce: Instytut Biotechnologii Surowic i Szczepionek BIOMED S.A.
Wskazania
Postępowanie dietetyczne u dzieci powyżej 1. rż. i dorosłych podczas biegunki oraz w stanach odwodnienia organizmu. Zaleca się stosować w celu: skrócenia czasu trwania biegunki, łagodzenia objawów biegunki, ochrony (powlekania) błony śluzowej żołądka i jelit w trakcie biegunki, adsorpcji szkodliwych czynników wywołujących biegunkę, uzupełniania płynów i składników mineralnych w przypadku zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej.
Przeciwwskazania
Wstrząs hemodynamiczny. Niedrożność jelit.
Dawkowanie
Doustnie. Dzieci >1. rż.: 4 sasz./dobę; dzieci >2. rż. i dorośli: 6 sasz./dobę. Zawartość 1 sasz. rozpuścić w 200 ml ciepłej, przegotowanej wody. Płynu nie należy dosładzać. Przed podaniem schłodzić. Wypić bezpośrednio po przygotowaniu.
Skład
W 100 ml sporządzonego preparatu zawiera: 2,88 g węglowodanów (w 1,62 g glukozy), 0,19 g cytrynianów, 0,18 g chlorków, 0,14 g sodu, 0,08 g potasu, 0,75 g smektynu dwuoktanościennego. Osmolarność 230 mOsm/l. Wartość energetyczna 100 ml płynu - 50 kJ (12 kcal).
Działanie
Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Doustny płyn nawadniający o zmniejszonej osmolarności z dodatkiem smektynu dwuoktanościennego. Preparat bezglutenowy; nie zawiera białka mleka, laktozy.
Środki ostrożności
Stosować ostrożnie w przypadku wcześniejszych zaparć. Leki stosować 2 h przed i po spożyciu preparatu. Preparat może być spożywany przez diabetyków, konieczna jest jednak kontrola stężenia cukru we krwi.
Pozostałe informacje
Preparat jest niekompletnym środkiem spożywczym, nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia
Ten materiał jest dostępny dla zarejestrowanych użytkowników.
Zaloguj sięTen materiał jest dostępny dla zarejestrowanych użytkowników.
Zaloguj sięTen materiał jest dostępny dla zarejestrowanych użytkowników.
Zaloguj się