Protifar - baza leków
Wróć do bazy leków- Nazwa skrócona
- Protifar
żywność - Postać, opakowanie i dawka:
- proszek, puszka 225 g,
- Substancje czynne:
- Podmiot odpowiedzialny:
-
Nutricia
Dystrybutor w Polsce: NUTRICIA Polska Sp. z o.o.
Wskazania
Do postępowania dietetycznego w hipoproteinemii.
Przeciwwskazania
Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 3 lat. Nie stosować u pacjentów z galaktozemią.
Dawkowanie
Doustnie. Indywidualnie, zgodnie z zaleceniami lekarza lub dietetyka. Sposób podania. Używać wyłącznie miarki załączonej do opakowania. Jedna płaska miarka (2,5 g proszku) dostarcza 2,2 g białka. Umyć ręce, używać czystych naczyń. Wymieszać wymaganą ilość proszku z wystarczającą ilością zimnego płynu do uzyskania pasty o jednorodnej konsystencji. Wymieszać z potrawą lub napojem. Przygotowaną porcję pokarmu spożyć w ciągu 2 h. Niewykorzystaną pozostałość wyrzucić.
Skład
100 g proszku zawiera: 1,6 g tłuszczu (w tym: 1,2 g kwasów nasyconych), <1,5 g węglowodanów (w tym: <1,5 g cukru), 0 g błonnika, 87,2 g białka, 0,25 g soli, 100 mg sodu, 140 mg potasu, 80 mg chloru, 1350 mg wapnia, 700 mg fosforu, ≤20 mg magnezu. Wartość energetyczna 100 g proszku: 1560 kJ (368 kcal). Preparat zawiera koncentrat białka mleka krowiego, emulgator (lecytyna sojowa).
Działanie
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Preparat stanowi dodatkowe źródło białka dla pacjentów, u których naturalna dieta nie pokrywa zapotrzebowania na białko. Może być dodawany zarówno do słodkich, jak i pikantnych potraw lub napojów. Preparat bezglutenowy.
Pozostałe informacje
Po otwarciu przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, w chłodnym, suchym miejscu (nie w lodówce) i zużyć w ciągu jednego miesiąca od pierwszego otwarcia puszki. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Stosować pod nadzorem lekarza. Preparat nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Ten materiał jest dostępny dla zarejestrowanych użytkowników.
Zaloguj sięTen materiał jest dostępny dla zarejestrowanych użytkowników.
Zaloguj sięTen materiał jest dostępny dla zarejestrowanych użytkowników.
Zaloguj się