5.11.2018 / hematoonkologia / Aktualności

Wsparcie w terapii szpiczaka plazmocytowego - dieta

Terapia onkologiczna to nie tylko wykorzystanie najnowszej wiedzy medycznej. W procesie leczenia równie ważne co dostępność do leków istotne jest wsparcie psychologiczne, dietetyczne oraz pomoc rehabilitacyjna.


Niedawno pisaliśmy o działaniach realizowanych w ramach projektu ONKOEDUKACJA – Szpiczak mnogi podjęte przez ikona Link zewnętrzny OnkoCafe - Razem Lepiej wraz z ikona Link zewnętrzny Fundacją Carita Życie ze szpiczakiem. Przygotowane serie filmów wspierają pacjentów i ich bliskich w zakresie rehabilitacji i żywienia w chorobach hematologicznych.

Dietetyk Marta Dąbrowska-Bender mówi o  problemach związanych z odżywaniem w trakcie terapii onkologicznej oraz pokazuje jak wspierać osłabiony organizm w trakcie leczenia.

Brak apetytu oraz problem w spożywaniu posiłków często dotyka pacjentów onkologicznych. Jednak nie dotyczy on wyłącznie chorych ale również ich rodzin które mierzą się z poczuciem bezradności. Co ważne, zmuszanie pacjentów do spożywania posiłków nie jest dobrym rozwiązaniem. Warto zadbać o urozmaicenie w kuchni tak aby przezwyciężyć niechęć chorego do jedzenia oraz dostarczyć mu odpowiednią ilość składników odżywczych tak ważnych w walce z chorobą. Warto również pamiętać że każdy pacjent jest inny, jest na innym etapie leczenia, stosuje inną terapię oraz boryka się z różnymi dolegliwościami towarzyszącymi terapii a także chorobami współistniejącymi – dlatego najlepiej aby dieta była konsultowana z dietetykiem który zna historię choroby.

Marta Dąbrowska-Bender przedstawia kilka uniwersalnych rad które sprawdzą się nie tylko w przypadku pacjentów onkologicznych ale w prowadzeniu zdrowego trybu życiu każdego z nas:

  • należy spożywać od 5 do 8 małych posiłków które dostarczą wszystkie niezbędne składniki odżywcze
  • na pół godziny przed posiłkiem warto wypić niegazowaną wodę
  • dobrze jest eksperymentować w kuchni chociażby z technikami gotowania
  • warto częściej gotować na parze
  • wywietrzenie pomieszczenia przed posiłkiem pomoże pozbyć się nieprzyjemnych zapachów które mogą osłabiać apetyt w diecie chorego warto uwzględnić zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze

Dietetyk przedstawia proste przepisy na:

  • niebanalne i odżywcze śniadanie – jogurt z musem owocowym i nasionami chia
  • energetyczny obiad – dorsz z warzywami i pietruszkowym pesto
  • deser – mus z daktyli
  • szybką kolację – odżywcza sałatka




Wsparcie w terapii szpiczaka plazmocytowego - dieta
kodowanie: projekt: